2009. december 26., szombat

Sári-mézes

Tészta: Hozzávalók: 1 egész tojás, 2 kanál méz, 4 kanál tej, 20 dkg cukor, 5 dkg zsír, 1 kávéskanál szódabikarbona (fél sütőpor is jó) , 2 kávéskanál kakaó, 50 dkg liszt
A hozzávalókat a liszt kivételével gőz fölött 10 percig kavarjuk, hogy elolvadjon a zsír, méz és cukor. Levéve hozzáadjuk a lisztet és összegyúrjuk. 3 vagy 5 lapot nyújtunk belőle, attól függően, mekkora a tepsi. A lapokat egész vékonyra nyújtjuk, és a masszát gőz fölött tartjuk, amig egy-egy cipó kinyújtásra kerül, mert a méztől hamar megkeményedik. A lapokat zsirozott, lisztezett tepsin egyenként kisütjük ( én a tepsi fenekén szoktam, mert arról könnyen lecsúsztathatóak a lapok és szép egyformák lesznek ).

Krém: 20 dkg vajat 20 dkg cukorral jól kikavarunk.
3 kanál lisztet 3 dl tejben 2 csomag vaniliás cukorral folyamatosan kavargatva felfőzünk. Ha kihűlt, összekavarjuk a kettőt. Elfelezzük, fele világos marad (vaniliás), a másik felébe pedig 2-3 kanál kakaót keverünk. lapok közé tesszük, felváltva ( ha 5 lapot csináltunk).

Máz: 10 dkg cukor, 2 dkg kakaó, diónyi vaj, (pici rum-elengedhető! ) Gőz fölött jól kikavarjuk és rásímitjuk a tetejére.

Nincsenek megjegyzések: