2008. június 7., szombat

Gnocchi

Többféle gnocchi létezik, én a legegyszerűbbet írom le. De lehet ízfokozónak beletenni parmezánt vagy megfőzött spenót pürét is. Egyszerű mártások illenek hozzá.
Hozzávalók: 60 dkg krumpli; 1 tojássárgája; 15-20 dkg liszt; 1 kk olivaolaj;só; bors (ha spenótosan készítjük, akkor 30dkg krumpli és 30 dkg spenót kell hozzá; ha sajttal ízesítjük akkor nem kell kevesebb krumli bele)
Héjában megfőzzük a krumplit, lehámozzuk, összetörjük krumplinyomóval, beletesszük a tojássárgáját az olajat és kevés lisztet (ha spenótosan készítjük akkor azt is most tesszük bele). Jól összekeverjük majd a lisztet el kezdük hozzákeverni.,addig, amíg a tészta le nem válik az edény falától. Ezek után gyúrj gesztenye nagyságú gombócokat; vagy zsemle nagyságú részekre oszd a tésztát és csinálj hüvejkujjnyi vastag hurkákat és azokat vágd kis gombócokká, vagy egyszerűen használj egy jól belisztezett deszkát és egy kávéskanállal szaggasd gombócokká. Lobogó sós vízben főzd addig, amíg feljönnek a felszinre (vigyázz én már jártam pórul, tényleg nagyon gyorsan kész lesz). Szűrd le és tedd bele a kész mártásodba.
Mártás variációk:
Paradicsimos: olivaolajban dinszteljünk meg egy fél fej vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát, keverjünk rá nagyobb éretű paradicsimkonzervet. Izlés szerint sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk meg és tegyünk bele kb. 1 kk bazsalikomot.
Tejszínes: pirítsunk meg kb. 10 szelet bacon szalonnát, öntsünk rá a 2 dl főzőtejszínt és tegyünk bele 1 ek metélőhagymát.

Nincsenek megjegyzések: