2008. március 18., kedd

Vőlegény torta, avagy torta a gyerekkoromból

Ezt a tortát Ferkó 2. szülinapjára készítettem a bölcsibe. Onnan tudom, hogy nagyon finom lett, azon kívül, hogy nyalakodtam, hogy a tálcát, amin vittem nem adták vissza, csak másnap. Azért esett erre a tortára a választásom, mert iszonyú nagy és sok emberes adag. A végén, amikor megkóstoltam a gyrekkorom jutott eszembe, amikor anyukámmal gyártottuk az én szülinapi tortámat. No, az egyik (amire emlékszem), pont ilyen ízű volt. (és akkor sem használtunk még kerek tortaformát)

Hozzávalók a piskótákhoz: 8+8 tojássárgája; 15+15 dkg cukor; 4+4 tojásfehérje;10+10dkg liszt; 20+20g étkezési keményítő; 20s keserű kakaópor; 40 g hámozott darált mandula v. dió

Ezekből a hozzávalókból két tepsi nagyságú tortalapra van szükségünk, az egyik kakaós, a másik a mandulás legyen. A tojásfehérjéket félkemény habbá verjük, majd apránként hozzáadott 50 g cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a maradék cukorral habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a keményítóvel és a kakaóporral v. a dióval. A lisztes keveréket a sárgájával váltakozva a habhoz keverjük. 180-200 °c előmelegített sütőben kikent v. sütőpapírral kibélelt tepsíben megsütjük. Még melegen kivesszük egy konyharuhára a lapokat és hagyjuk kihűlni.

Hozzávalók a krémhez: 4 tojássárgája; 2 cs vaniliás pudingpor; 8 dl tej; 30dkg cukor; 3cs vaníliás cukor; mandulaaroma; 10 dkg olvasztott étcsoki; 20+30dkg vaj; 40g keserű kakaópor; 15dkg málnalekvár; kb 15-20dkg vágott mandulabél

A tojássárgáját a cukrot és a pudingport simára keverjük egy kicsi tejjel. A maradék tejet a vaniliás cukorral felforraljuk, apránként, nagyon lassan a tojáshoz adjuk és nagyon lassú tűzön (vagy éppenhogycsak gyöngyöző vízfürdőben) folytonos kevergetés mellett besűrítjük. 1/3-2/3 részre osztjuk, a kisebb adagba melegen belekeverjük a mandulaaromát, a nagyobbikba pedig az olvasztott csoki. Mindkettűt hagyjuk hülni, majd a kisebbik vajat a fehér krémbe, a nagyobbikat előbb a kakaóporral összekeverjük, majd a barna krémhez keverjük. A lekvárt felmelegítjük és a magoktól leszűrjük.
Jöhet a torta építése: a piskótalapokat kettévágjuk egymáson, hogy négy egyforma lapot kapjunk. Barna piskótalap, lekvár, fehér krém fele, mandula; fehér piskótalap, lekvár, barna krém fele, mandula; ismét a barna piskótalap, lekvár, maradék fehérkrém, mandula; fehér piskótalap, lekvár. A barna krémből kb 3 ek nyomózsákba teszünk, a maradék barnakrémmel bekenjük az egész tortát, az oldalát is. A tortánk oldalát mandulareszelékkel díszítjük. A nyomózsákból a torta szélére kicsi halmocskákat nyomunk, azért, hogy a ráhelyezett kókuszgolyókat megtartsa. A halmocskákra apró, kb 1,5 cm átmérőjű kókuszgolyókat vagy hamis raffaellókat teszünk és a torta közepét reszelt csokival szórjuk meg. Tálalás előtt legalább 6-8 órára behűtjük.

Nincsenek megjegyzések: