2008. február 24., vasárnap

Rétestorta/rakott rétes















Hozzávalók: 3*6 lap rétes tészta; 1/2kg túró; 3 tojássárgája; 10dkg cukor; 1db citrom héjja; 6db nagyobb alma; 5dkg vaj; 1mk fahéj; 3ek cukor; 10dkg mák; 2ek cukor; 10dkg dió; 2ek cukor; 3dl telföl; 25dkg gesztenyemassza; tej; zsemlemorzsa; kb 15 dkg olvasztott vaj

Kivajazunk egy szétszedhető tortaformát. Előkészítjük a töltelékeket:
- almát lehámozzuk, vékonyan felszeleteljük; olvasztott vajon 10-12 percig pároljuk, megcukrozzuk és hozzátesszük a fahéjat.
- túrót összetörjük, összekeverjük a tojássárgákkal és a cukorral és a citrom héját ráreszeljük.
- a gesztenyemasszát összetörjük és elkeverjük annyi tejjel, amennyit felvesz, amíg kenhető nem lesz.
És akkor jöhet a rétegezés: két lap rétestészta, olvasztott vaj, 1kk zsemlemorzsa. Az alma felét egyenletesen eloszlatjuk. 2 réteslap, vaj, 1kk zsemlemorzsa. Dió, rászórni a cukrot, és 3 ek tejföllel egyenletesen meglocsolni. Ismét a 2 réteslap, vaj, 1kk zsemlemorzsa. Túrómasszának a felét egyenletesen elkenjük rajta. Ismét a 2 réteslap, vaj, 1kk zsemlemorzsa réteg következik. Mák, rászórni a cukrot, és 3 ek tejföllel egyenletesen meglocsolni. Ismét a 2 réteslap, vaj, 1kk zsemlemorzsa szint jön. Most jön a maradék alma, az előbbiek szerint a réteslap meglocsolva a vajjal és a zsemlemorzsával; majd a gesztenyemassza. Ismét a réteslapok jönnek, vaj, zsemlemorzsa és végül a maradék túrós massza. Az én tortaformámba csak ennyi réteg fér el, így nekem mindig kimarad 2 lap rétes tésztám. De akinek magassab a formája, annak szerencséje van és ízlés szerint tehet még egy sor diót vagy mákot, esetleg én még eperrel vagy meggyel szórnám meg az utolsó réteget.
A legvégére kerüljön mindig 2 lap rétes tészta, melyet a megmaradt olvasztott vajjal megloccsolunk. Ezt az egészet előmelegített sütőben (légkeveréses sütőm van és azt mindig sütikhez 165°-ra szoktam tenni) 1 óra alatt megsütöm.
Szerintem nagyon egyszerű elkészíteni, kevesebb babra meló van vele, mintha külön-külön réteseket hengergetnénk.

Nincsenek megjegyzések: